05 kesäkuuta 2017

Kesälomatekemistä

Jokapaikasta saa lukea toinen toistaan huimempia listoja siitä, mitä kesällä TÄYTYY tehdä.
Eikö se ollutkaan lomailua varten? Mua jotenkin ärsyttää ajatus siitä, että kesää ei voi viettää ilman, että täytyy tehdä jotain ja sitten suurimmaksi osaksi tyypit vielä kehittää itselleen stressin siitä kaikesta mitä pitää kesän aikana tehdä. Toisaalta saa sitten lukea näitä surullisempia tarinoita siitä, kuinka ei voi tehdä kesällä mitään. Perheillä ei ole varaa ja lapset ovat käytännössä kesän neljän seinän sisässä. Toki raha asettaa nykypäivänä haasteet yhä useammalle perheelle kesän viettoa ajatellen, kaikille kun ei ole itsestään selvää edes se päivittäisen lämpimän aterian saaminen.
Tuntekoon piston sydämessään jokainen, joka kehittää itselleen stressin siitä helvetillisestä listasta, joka TÄYTYY kesällä tehdä, makoi mitä maksoi.... murr!

Jos mä jotain omista lapsuuden kesistä haluaisin palauttaa tähän päivään, se olis ehdottomasti heinäpellolle meno! Sen tunteen, tuoksun, fiiliksen kun nyt saisin takaisin, niin tekisin melkeen mitä tahansa. Mä oon varmaan ainoa, joka syksyisinkin nuuhkii vedet silmissä vasta puitua peltoa...
Joo, kyllä! Olen outo ja ylpeä siitä :D
Jos mulla jonain päivänä olisi mahdollisuus, järjestäisin vähävaraisille lapsille elämyskesiä vanhaan maalaismaisemaan.

Tässä omassa listassani vinkkejä kesätekemiseen lasten kanssa, joka EI maksa paljoa tai on jopa ilmaista.

1. Metsäretki
Lapsilla on onneksi taipumus kehittää seikkailu pienestäkin asiasta.
Menkää siis metsäretkelle, tutkikaa, ihmetelkää, löytäkää, keksikää retkellenne tarina. Syökää omat eväät, se pelkkä juustoleipäkin maistuu satakertaa paremmalta kun sen syö pihalla.
Ja ps. kaupunkilaisillekin vinkiksi, kaupunkien lähimaastoista löytyy kyllä metsiäkin tai edes puistoja...

Tässäkin viimekesäisessä kuvassa... vain pieni metsäpolku, mutta rajattomasti seikkailuja ja tarinoita... mutta vain jos osaa päästää mielikuvituksen valloilleen
- lapset osaa, anna niiden auttaa!


2. Puistopiknik
Tätä tuskin tarvinnee selittää enempää, jos jokapäiväinen ruoka on kuitenkin eteen taiottava, voi sen taikoa myös sinne puistoon mukaan otettavaksi. Ja kuten edellä, se ihan tavallinen eväsleipä maistuu paljon paremmalta ulkona syötynä, kuin siinä oman ruokapöydän ääressä.

3. Uimaranta
Ei liene kaipaa selityksiä

4. Jäätelöbileet/jätskikisa
Tarvitset muovimukeja, hedelmiä/marjoja ja mehua. Tikuiksi käy ihan vaikka lusikat.
Tee erilaisia mehujää yhdistelmiä ja anna lasten sotkea ja nauttia. Laita pystyyn kisa kuka tunnistaa silmät sidottuina jätskissä käytetyt hedelmät/marjat.
Ja on muuten satakertaa terveellisempiä kuin kaupan versiot...5. Vesisota
Tähänkään ei tarvitse ostaa sitä huippukallista SuperSoakeria, vaan sen kaverin/äidin/naapurin pystyy kastelemaan täysin vaikka tyhjällä ketsuppipullolla. Pääasia että lapsilla on hauskaa, äidillä ei ehkä aina niinkään, mutta kun löysää sitä pipoa edes vähän niin on hauskempaa :D

6. Perinneleikit
Netistä löytyy jäätävä määrä oikeita vanhan ajan perinne leikkejä, jos ei omassa muistissa ole leikit säilyneet. Ne on hauskoja, niissä saa liikuntaa ja ennenkaikkea hyvän mielen.
Tässäpä listattuna ihan muutama idea, jotka ei maksa käytännössä juuri mitään.
Löysätkää hei jokainen vähän niitä kiristävän pipon nyörejä. Kesä on nauttimista ja elämistä varten. Sen ei tarvitse tarkoittaa sitä, että reissussa on oltava useampaan kertaan kesän aikana ja jokapaikassa pitää ehtiä käymään ja sitä, tätä ja tuota tekemään. Ottakaa hetki kerrallaan ja päästäkää se oma sisäinen lapsi irti, silloin on niillä lapsillakin oikeasti hauskaa ja sillä tavalla tehdään niitä muistoja, jotka oikeasti säilyy siellä muistissa ihan aikuisiälle saakka!

Jotenkin se jalkapallon perässä kompuroiva äiti on paljon hauskempi kuin se valkoisissa sandaaleissa ja minishortseissa puistonpenkillä istuva äiti... Vaikka lapset osaisivatkin keksiä jos jonkinlaisia seikkailuja ihan itsekseen, useimmiten niiden huikeiden seikkailuiden esteenä ollaan me vanhemmat!
Annetaan siis lepsille mahdollisuus seikkailujen kesään ja otetaan siitä kaikesta ilo irti itsekin.ja hei... eihän sitten vedetä herneitä nenään, jookos? ;)
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Piristä päivääni jättämällä kiva kommentti :)