06 elokuuta 2014

Kevyttä hyvää

Hupsista... jopas on postaukset vähän kuin unohtuneet! No ei ne unohtuneet oikeastaan ole, mutta tämä hellehelvetti vie kyllä kaikki voimat ja järjelliset ajatukset. Niin kuin monesti oon todennu, ei oo mun juttu EI.
Mutta lupailin kevyitä ruokaohjeita tuossa aiemmin teille ja nyt niitä tulee. Ihana lukijani on toimittanut minulle läjän ihania ohjeita, jotka laitan jakoon myös teille. Ohjeita on sen verran reilusti, että ajattelin laittaa niitä tulemaan aina muiden postausten ohessa tai muuten käy niin, että postaukset paisuvat pitkiksi kuin nälkävuosi ;)

Tässä kuitenkin alkuun pari yksinkertaista, mutta hyvää ohjetta, joita muuttelemalla saa myös ruuan keveyttä muutettua juuri omien tarpeiden mukaan.

JUUSTOINEN KAALI-JAUHELIHAPATA
4 annosta

n 1 kg kaalia 
400 g jauhelihaa (valitse vähärasvainen vaihtoehto ja jos normaali jauheliha ei miellytä, toimii myös broilerijauhelihan kanssa)
1 sipuli
1 rkl meiramia tai oreganoa
n. 1,5 tl suolaa 
mustapippuria
1 pkt (250 g) Koskenlaskija -sulatejuustoa (oman maun mukaan! ja oman tarpeen mukaan keveämpää vaihtoehtoa voi käyttää, lähes kaikki käy. Toimii myös tarjoilun yhteydessä lisättävä kevyt tuorejuusto)

1. Leikkaa kaali veitsellä mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi
2. Ruskista jauheliha, lisää hienonnettu sipuli. Lisää kaalisuikaleet muutamassa erässä jauhelihan joukkoon. Lisää mausteet. Kypsennä kannen alla n. 20 min välillä sekoittaen.
3. Paloittele juusto pataan ja anna sen sulaa. Tai lisää tuorejuusto ihan valmistuksen lopussa tai tarjoiltaessa

Tarjoa puolukoiden ja ruisleivän kanssa.

Helppoa, simppeliä kotiruokaa ja kaiken lisäksi edullista. Toimii myös muun aterian lisukkena, kokeile lisäksi vaikkapa broilerifileen kanssa. Kaalihan on tunnetusti sellainen, että maku paranee lämmitettäessä, eli tätäkin voi tehdä vaikka isomman satsin kerralla ja lämmittää sitten muiden aterioiden lisäkkeeksi :)


ja jälkkäriksi taikka välipalana

RUIS-MUSTAHERUKKASMOOTHIE
3 annosta

4 hapankorppua
2 dl mustaherukoita
3 dl kevytmaitoa
1 rkl juoksevaa hunajaa
1 rkl sokeria

Laita ainekset kulhoon, vatkaa sauvasekoittimella tasaiseksi. Jaa smoothie laseihin. Nauti kylmänä välipalana.

Hapankorppuja kannattaa vähän murskata jo valmiiksi ja tämähän toimii minkälaisten marjojen kanssa tahansa. Nythän sitä marjasatoa korjataan parhaillaan ,joten tämän vitamiinivälipalan ainekset on ainakin todella helposti saatavilla. Itse kokeilin tätä puna-ja mustaherukalla ja nakkasimpas sekaan vähän tyrniäkin ;)
Tuossa eräänä hellepäivänä tekaisin pesueelle tätä ja annostelin muovimukeihin, mukit hetkeksi pakastimeen ja naperot söi enemmän kuin innolla ja tuumasivat, että täähän on kuin jäätelöä....
Niinpä, enemmän kuin hyvä vaihtoehto jäätelölle!


Mukavaa hellepäivää kaikille, nauttikaa jokainen, joka tykkää :)

13 kommenttia:

  1. Kivan kuuloisia ohjeita, ehdottomasti pitää testata :) Mut hei! Sul on ollu synttärit! Onnee :) Huomasin tost kuvauksesta...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla ;) ja kiitos, synttärit oli eilen :)

      Poista
  2. Varsinkin tuo smoothie kuulostaa hyvältä :) Luin koko elämäntarinasi, wau melkoisen pitkä tie on ollut, mut lopputulos on hieno :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, toivottavasti mun tarinasta on apua tai tsemppiä jollekkin muullekkin :)

      Poista
  3. Mitkäs tuohon kaalipataan ois kaikista kevyimmät vaihtoehdot?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. tuolla myöhemmin tulleessa kommentissa anonyymi tähän jo neuvoja antoikin :)

      Poista
  4. Tuohan olikin hyvä idea, että käyttää pakastimessa smoothieta - just menee lapsille täydestä että niinku jäätelöä, ja ajatelkaa kuinka paljo terveellisempää kun ei sokerista. Sokerinkin voi tietysti jättää kokonaan pois ja laittaa pelkkää hunajaa. Hapankorpuista saa myös sitä terveellistä kuitua, kuten tietysti marjoistakin. Tämähän on loputtomiin muunneltava versio, marjojen mukaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lapset tykkäsi ihan tosi paljon ja tällä ei tarvitse ainakaan antaa lasten vetää sitä kuuluisaa sokerihumalaa ;) Aivan ihanaa viilennystä näihin helteisiin

      Poista
  5. Nam, saatan jo maistaa tuon kaalipadan maun, kuulostaa tosi hyvältä ohjeelta.Esimerkiksi Arlalta löytyy useitakin vaihtoehtoja vähärasvaisemmasta sulatejuustosta Koskenlaskijaan verrattuna. Esim. Arlan sulatejuustoviipaleissa on rasvapitoisuus vain 11% kun taas Koskenlaskija perinteisessä on 22 %. Ja varmasti löytyy muitakin vaihtoehtoja. Ja esimerkiksi sika-nautajauhiksen vaihtaminen vaikkapa naudan jauhelihaan vähentää rasvapitoisuutta tosi paljon. Tämä on niin tuhtia ruokaa että ei kaipaa muuta seurakseen kuin sen puolukan ainakin, ruisleivänkin voi jättää pois. Ja paranee vain lämmittämisellä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaihtoehtoja tosiaankin löytyy, kunhan vain jaksaa pikkuisen kurkkia niitä suletejuustojen tuoteselosteita :) tässäkin toimii kaikki ihan oman maun mukaan ja kokeilemalla. Jos yksi variaatio kyllästyttää, niin aina voi kokeilla jotain uuttakin. :)

      Poista
  6. En olisi koskaan hoksannut laittaa hapankorppua smoothieen! Tätä täytyy kokeilla. :)
    Minulla on omassa blogissa pari smoothieohjetta, jos haluat käydä kurkkaamassa:

    http://pikku-bambin.blogspot.fi/2014/07/mmm-smoothie.html
    http://pikku-bambin.blogspot.fi/2014/07/ensimmainen-vihersmoothie.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti vinkeistä ja mukavan oloinen blogi sulla :) Tuo hapankorppu sopii kyllä siihen loistavasti, kannattaa kokeilla :)

      Poista
    2. Muuten tuohon smoothieen näyttää käyvän myös näkkileipä, murskataan samalla tavalla kuin hapankorput. Ei ollut hapankorppuja nimittäin, niin testasin ruisnäkkärillä. Laitoin tietysti vain 2 pientä pyöreää, kun ovat isompia kuin hapankorput. Tuli tosi hyvää. Näinhän voi sitte käyttää erilaisia makuja, kun näkkäriäkin on erilaisia. Hyvä ohje!

      Poista

Piristä päivääni jättämällä kiva kommentti :)