12 toukokuuta 2017

Annatko millaisen mallin?

Tätäkin postausta oon pyöritellyt mielessäni moneen kertaan ja joskus aiemminkin aihetta sivunnut ohimennen, mutta ajattelin kuitenkin pyhittää tälle ihan oman postauksensa.

Jokainen vanhempi varmasti, jossain vaiheessa ainakin, herää miettimään millaisen mallin antaa lapsilleen. Valitettavan usein se meiltä aikuisilta kuitenkin unohtuu, että olipa itsellä lapsia tai ei, niin ympärillä niitä on jokatapauksessa. Vaikka eivät olisi edes tuttuja lapsia, lapset kaikkialla ympäristössä ammentaa vaikutteet itseensä meiltä aikuisilta.

Konkreettinen esimerkki. Olen itse lapsille tolkuttanut alusta saakka, että pyörä TALUTETAAN suojatien ylitse, sitä EI ajeta. Näinhän sanotaan liikennesäännöissäkin.
Ollaan kerhomatkalla pyörällä, aikuinen ihminen ajaa suojatien ylitse pyörällä ja kieltämättä ei edes vilkaise tuleeko autoja... poika kysyy heti, että saanko ajaa minäkin.  No et tietenkään saa. Miksi tuo täti sitten saa ajaa. No ei sekään saisi ajaa.... Mutta miksi se sitte kuitenki ajaa?
Selitäppä tämä kohta 5 vuotiaalle, jolle on kyllästymiseen asti väännetty asiaa, että siitä suojatien yli EI ajeta ja miksi sitten aikuiset siitä noin vaan ajaa...

Esimerkki 2.
Olen lapsille teroittanut asiaa, että vaikka ulkona liikkuessa söisit vaikka paperipäällysteisen karkin, roska laitetaan lähimpään roskikseen, jos roskista ei ole lähettyvillä, roska taskuun ja kotona sitten roskiin. Taas ollaan liikenteessä pyörätiellä ja nyt talven jäljiltä kaikki paljastuneet roskat on herättäneet enemmän kuin ihmetystä lapsilla. Monta kertaa oon joutunu vastaamaan kysymykseen, miksi nuo on tuolla maassa. Niin, kun kaikki ei noudata sitä sääntöä, että roskat kuuluu roskiin, ei tien varteen. Mutta miksi kaikki ei vie niitä roskiin? Niinpä...
Ollaan kaupan edessä ja lauma koululaisia tulee kaupasta, roskis on alle kahden askeleen päässä, mutta roska silti pudotetaan maahan. Nuorimmainen sanoo heti; Kato, tuo ei laittanu roskiin tuota, miksi? Niinpä, seuraavana päivänä sama juttu mutta roskaajana oli ihan aikuinen ihminen, joka käveli meidän edellä pyörätiellä. Taas sama kysymys!

Näinkin yksinkertaiset asiat ja monta monta muuta on viimeisen vuoden aikana tullut eteen, joissa saa selitellä lapsille aikuisten käytöstä ja sitä miksi aikuisilla on eri säännöt kuin lapsilla. No eihän ne näissäkään tapauksissa erilaiset ole, mutta... miettikääs sitä miksi meidän nuoriso toimii kuten toimii.
Oisko meillä aikuisilla, IHAN JOKAISELLA peiliin katsomisen paikka.
Mistä muualta niitä pahoja tapoja opitaan kuin meiltä aikuisilta... no oppiahan voi monestakin paikkaa nykyisin, mutta pääsääntöisesti meillä jokaisella on tosiaankin peiliin katsomisen paikka!
Ei se riitä että koulussa ym. valistetaan ja opetetaan, jos muualla aikuiset vetää kaikelta opitulta mattoa jalkojen alta. En tässä halua syyllistää pelkästään koteja ja vanhempia, vaan tarkoitan ihan jokaista aikuista. Vaikka ei itsellä olisikaan lapsia niin ympärillä niitä on aina, halusipa sitä tai ei.

Niinkuin sekin, että moneen otteeseen on väännetty siitä, että kaverin kotona tehdään niin ja näin, miksi meillä tehdään näin? Kuten esimerkkinä se, että tullaanko koulusta suoraan kotiin vai jäädäänkö haahuilemaan koululle tai kylälle. No ei tasan jäädä jos minulta kysytään!
Siitäpä tuleekin sitten kysymys, että miksi kaverit saa jäädä? No, jokaisessa kodissa on omat sääntönsä, mutta mielestäni ekaluokkalaisen paikka  ei ole jäädä koulun jälkeen mihinkään haahuilemaan, vaan tullaan suorinta tietä kotiin ELLEI muuta ole ETUKÄTEEN sovittu esimerkiksi, että menee kaverille käymään ja sen kaverin vanhemmat on myös tietoisia asiasta ETUKÄTEEN. Selitäppä siinä sitten lapselle asia, että jokaisessa kodissa ei ehkä välttämättä edes välitetä missä lapsi liikkuu. Tietenkään asiaa en noin ole lapsille sanonut, mutta vaikeaa se on selittää niin, että lapsi sen ymmärtää...

Vai mitä te siellä ruudun toisella puolella olette mieltä; Onko eka-tokaluokkalaiselle ok pyöriä koulun jälkeen kylällä vai onko koulusta tultava suoraan kotiin?

Tätä listaa vois jatkaa ihan loputtomiin, sillä esimerkkejä löytyis ihan toooosi jäätävä määrä, mutta herättikö tämä teissä jotain ajatuksia? Ois hienoa kuulla myös muiden mielipiteitä asiasta ja etnkin lapsettomien, että tuleeko koskaan edes ajateltua tuolla kaupingilla kulkiessa, että siellä voisi umpioudot lapset ottaa esimerkkiä juuri sinun toiminnasta? Käveletkö päin punaisia? Ajatko suoraan suojatien yli pyörällä? Nakkaatko sen energiapatukan kääreen maahan vai roskikseen? Kuljetko nenä kiinni kännykässä? Väistätkö jalakulkijat asian mukaisesti kun olet itse auton ratissa? Ajatko päin punaisia? Tervehditkö kaupan kassalla? Kiroiletko? (tähän väliin tunnustus, kyllä kiroilen ja hävettää ittiäki ihan riittävästi, siinä annan todella huonoa mallia itsekkin)

Mitäpäs ootte mieltä?

Näiden ajatusten myötä, Mukavaa ja esimerkillistä viikonloppua kaikille.
Muistakaa hemmotella Äitejä sunnuntaina <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Piristä päivääni jättämällä kiva kommentti :)