26 tammikuuta 2017

Vehnäpiru

Tuossa ennen joulua jo kerroinkin teille tästä mun omasta venhäallergia diagnoosista ja siitä alkaen olenkin ollut täysin vehnättömänä. Oireethan mulla oli mm. hillitön väsymys, tuntui kuin olisi flunssa tulossa, toivottoman voimaton olo, kurkku oli käheä ja pipeä, ulkoisesti käsien kutina ja ihottuma leipomisen jälkeen...

Vehnän kun heitti ruokavaliosta kokonaan pois oireet luonnollisesti katosi ja olo oli kuin uudella ihmisellä, energiatasot palautui jo muutamassa päivässä ja se turvotus katosi kans ihan muutamassa päivässä. Kasvoista sen huomasi ensimmäisenä.

Tuossa vähän ennen joulua leipasin muutaman pellillisen korvapuusteja ja ne pirulaiset tuoksui niin hyvälle, niin ajattelin kokeilla... tokkopa tuota yhteen pullaan kuolee.... no kahteen ois voinu kuolla jo! Reilumman ajan kun oli ollut täysin ilman vehnää, oireet tulikin yllättäen ja voimakkaammin kuin koskaan ennen. Kurkkua kutitti niin että olisi voinut rautaharjan tuikata kurkkuun ja raapia, samoin kutisi kieli, ääni lähti ja tuntui että turpoaa koko kurkku umpeen. Säikäytti aika totaalisesti.

Näistäkin voi enää vain haaveilla... en vielä oo löytäny oikeesti HYVÄÄ vaaleaa gluteenitonta leipää.
Edellinen mitä erehdyin ostamaan muistutti lähinnä kengän pohjaa, hyi yök...


No sitten olin jälleen ilman vehnää ja Joulun aikaan sain eteen mun herkkua, pehmeä joulukakku.
Just SE mikä on mulle aina tuonut sen joulun, ja likimain ainoa makea herkku jota oikeasti joulussa kaipaan. Tätä ei muuten osaa tehä samanlaista kukaan muu kuin mun Äiti, terkkuja sinne :)

Yhden pienen palan maistoin kakkua ja se olikin sitten siinä...
Sama juttu kuin sen korvapuustin kanssa, vain astetta pahempana taas. Kurkku tuntui turpoavan umpeen, ja se kutina ja polte nielussa ja kielessä oli jotain ihan käsittämätöntä.
Pistin hetkeksi sohvalle lepäämään ja koitin pysyä suunnilleen nahkoissani. Torkahdin siinä sitten hetkeksi ja yritin päästä ylös, no eihän siinä muuta kuin huone puorii silmissä kuin hedelmäpeli ja taju yrittää lähteä. Arvatkaas säikähdinkö!

Todella voimakas allerginen reaktio siis, siinä olitiin siinä rajoilla että onko kyseessä jo anafylaktinen sokki. No oireet alkoi kuitenkin pikkuhiljaa helpottamaan, vaikka kyllä mä taisin useamman tunnin siinä sohvalla taiteilla, että lähteekö taju vai ei. No ei se onneksi lähtenyt. Illalla tuntui vielä että oireet palaa, onneksi kuitenkin huomattavasti lievempänä ja uskalsin laittaa nukkumaan. Isäntä taisi kuitenkin toisella silmällä vähän valvoa, että pysynkö hengissä vai en.

Arvatkaas vaan olenko näiden jälkeen vehnää laittanut suuhuni!

Täysin 100% ruista ja kauraa kykenen syömään, ruista tietenkin rajallisemmin, sillä sitten oireilee vatsa jos sitä ihan tolkuttomasti menee syömään. Kaurankin olen vaihtanut täysin luomuun.
Nyt kyttään siis tuotteiden tuoteselosteita jäätävällä suurennuslasilla etten vahingossakaan mene vehnään koskemaan. Nyt tosin vähän näyttää että oireita aiheuttaa myös ohra. Menin nimittäin kokeeksi syömään maissihiutaleita, jotka ei olleet gluteenittomia. Niistähän löytyy ohramallas tuoteselosteesta... samankaltainen tunne tuli kurkkuun ja kieleen eli varmuuden vuoksi unohdan myös ohran syötävien listalta. Onneksi nuita gluteenittomia ja ennen kaikkea luontaisesti gluteenittomia vaihtoehtoja löytyy aina vain helpommin ja helpommin, niiden kanssa tosin saa tuota lompakkoa avata leveämmälle...

Kaura on siinä mielessä helppo ja turvallinen elintarvike, että sitä kun löytyy kaapista niin selviää jo pitkälle. Se kun toimii melkein missä tahansa. Tälläkin viikolla etsiskelin näppärää leipäreseptiä ja eihän toki tietenkään kaapista sillä hetkellä löytynyt kaikkea mitä olisi tarvinnut niin sitten vähän variaatioita kehiin ja pyöräytin nopeat kaurarieskat iltapalaksi.

5 dl kiehuvaa vettä
n. 7 dl kaurahiutaleita
n. 1 dl gluteenitonta jauhoseosta tms, tai sitten sitä vehnäjauhoa, jos sitä pystyy ja haluaa käyttää
1 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta

Sekoittele kaurahiutaleet kiehuvaan veteen ja jätä turpoamaan ja jäähtymään.
Sekoita jäähtyneeseen puuroseokseen loput aineet ja jaa taikina 8 osaan.
Taputtele kostutetuilla käsillä rieskoiksi ja pistele rieskat haarukalla.
Paista uunissa 250 asteessa 10-12 minuuttia, uunin tehosta riippuen tietenkin
Syö itsesi kipeäksi!

Nää oli oikeasti hyviä, ainakin meidän mielestä. Lapsetkin tykkäsi ihan tosissaan!
Kuvaa mä en ehtiny näistä napata, kun rieskat ehti kadota parempiin suihin ennen kuin tajusin, että oishan nuo voinut kuvatakin. Seuraavalla kerralla lienee tehtävä ainakin 3 kertainen annos...


Vaikka tuo vehnäpiru nyt mua riivaakin, niin on tässä asiassa hyvätkin puolensa.
Ilman tätä vehnäongelmaa en söisi näin terveellisesti kuin nykyisin syön ja sama koskee tietenkin koko perhettä. Jotenkin kyllä niin toivon, että muutkin heräis siihen todellisuuteen, mitä nämä valkoiset viljat voi oikeasti aiheuttaa ja siihen kuinka niitä on tungettu jokapaikkaan.
No minä aion kyllä jatkossakin vaahdota tästä aiheesta, joten ainakaa te lukijat ette ainakaan voi välttyä näiltä vehnätiedotteilta :D

Huomenna on jo onneksi perjantai ja viikonloppu edessä.
Nauttikaa jokainen viikonlopusta ja ottakaa rennosti!










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Piristä päivääni jättämällä kiva kommentti :)