06 helmikuuta 2017

Ohjeita bloggaajille

Päätin itsekkin koostaa tekstimuotoon omia huomioitani ja ohjeita aloitteleville bloggaajille.
Ja miksipäs ei, toivottavasti tästä saa jotain irti myös jo kokeneemmatkin bloggaajat.

Itsellä tulee bloggaamista tänä vuonna täyteen jo 7 vuotta. Välillä tahti on olllut hiljaisempaa, välillä aktiivisempaa, mutta oikeasti, aika monta vuotta on hurahtanut tämän harrastuksen parissa.
Ohjeet on ihan satunnaisessa järjestyksessä, mutta jokainen varmasti osaa sieltä poimia ne parhaat tärpit just itselleen.

1. Ulkoasu
Pidä ulkoasu simppelinä ja siistinä. Panosta selkeyteen ja sellaiseen harmooniseen ja tasapainoiseen ulkoasuun. Muista tsekata myös se, miltä blogi näyttää mobiililaitteilla. Yhä vain useampi kun nykyisin lukee blogit kännykällä tai tabletilla. Mieti tarkkaan jokaisen postauksen ensimmäinen kuva, se kun on aina ensimmäisenä esillä, kun jaat postauksen esimerkiksi facebookiin. Itselläkin on tässä huimasti parantamisen varaa.



2. Tee sitä OMAA juttua OMALLE kohderyhmälle
Eli älä lähde kopioimaan! Oma juttu on aina oma juttu ja kun tekee just sitä omaa, se heijastuu teksteisin ja on lukijallekin inspiroivampaa. Ja tietenkin myös itselle. Innostus bloggaamiseen ei tule kestämään kauaa, jos kirjoittaa jotain muuta kuin mikä itseä aidosti kiinnostaa. Mieti mitä haluat kirjoittaa ja millaiselle kohderyhmälle, kun tekstit ja kohderyhmä kohtaavat toisensa hyvin, löytyy myös lukijat. Nykyisin tuntuu, että blogeilta vaaditaan aina vain enemmän ja enemmän. On oltava täydelliset kuvat, täydellinen teksti, täydellinen postaustahti ja kaikki on oltava täydellistä. Mikään ei ole täydellistä, jos se mitä teet ei ole juuri sinun omaasi! Ja mikä onkaan sitten sitä täydellistä?
Mun mielestä täydellistä on juuri se, että tekstistä ja koko blogin "olemuksesta" paistaa se rehellisyydellä, sydämellä ja sillä kirjoittajan omalla intohimolla tehty työ blogin eteen.
Mulle itselleni tärkeintä on juuri se aitous!

3. Ole rehellinen
Sekä itsellesi että lukijoille. Omasta elämästä ei tarvitse yksityiskohtaisesti kirjoittaa. Tosiasiassahan blogeissa koetaan vain pintaraapaisuja bloggaajien oikeasta elämästä. MUTTA kirjoita rehellisesti!
Lukijat ei ole idiootteja, vaan hyvin äkkiä lukijat kaikkoaa, jos huomaavat postausten olevan feikkejä.
Tähän voisin heittää karkean esimerkin. Postaat terveellisistä elämäntavoista ja annat lukijoiden ymmärtää, että elät superterveellisesti, kannustat lukijoitasi terveelliseen elämään... sitten postaat muualle someen kuvia ym. kun vedät baari-iltojen jälkeen jäätäviä mättöannoksia grillillä...


4. Verkostoidu
Liity facebookin bloggaajaryhmiin ja lisää postauksesi aina myös niihin. Niitä on todella paljon, joten valinnan varaa riittää kyllä. Valitse itsellesi juuri ne parhaat ryhmät, joista uskot tavoittavasi eniten kohderyhmääsi. Kommentoi muiden blogeihin, asiallisesti tietenkin :) Itse olen kommentoinnissa ihan superlaiska, se täytyy tunnustaa!




5. Kaupallisuus
Jos teet kaupallisia yhteistöitä, tee niitä harkiten. Liika on aina liikaa ja sillä helposti myös kadottaa lukijat. Ei ole oikein ei sinua, ei lukijoita eikä yhteistyökumppaineita kohtaan, että postaat tuotteesta, joka ei sinua itseäsi edes kiinnosta ja se näkyy myös läpi tekstistä. Ei ole oikein ottaa vastaan tuotetta ja kehua se maasta taivaaseen vain sen vuoksi että tuote on saatu ilmaiseksi ja jos siitä ei edes aidosti ole sitä mieltä. Rehellisyys tässäkin asiassa ja kohtuus. Valitse yhteistyöt niin, että ne todella kiinnostaa sinua ja kohderyhmääsi ja postaa totuudenmukaisesti.
Esimerkki: Saat yhteistyön kautta meikkivoiteen, joka ei sovellu sinun iholle alkuunkaan.
Sano se myös postauksessa oikein, mutta anna esimerkiksi oma arviosi millaiselle iholle tuote mahdollisesti voisi sopia.

6. Kunnioitus
Kunnioita blogatessasi itseäsi, mutta myös lukijoitasi. Vastaa kommentteihin asiallisesti.
Liiallinen hypetyskään ei ihan toimi eli jokaiseen positiiviseen kommenttiin ei ehkä kannata kuitenkaan vastata tyyliin, Iik, ihanaa kiitos. Varaudu myös niihin negatiivisiin kommentteihin ja valmistaudu kunnioittamaan myös niitä. Jokaisella lukijalla on sinusta oma mielipide ja sen he voivat tuoda julki, kunnioita siis myös (tiettyyn rajaan asti) näitä negatiivisempia kommentteja ja vastaa niihinkin asiallisesti. Monella negatiivisella tyypillä voi mieli muuttua, kun saa negatiiviseen positiivisen vastauksen. Kritiikki on kestettävä, jos ei kestä niin joutuu opettelemaan kestämisen, mikäli aikoo blogata :)

7. Harkitse, suunnittele ja vielä kerran harkitse
Muista se, että kaikki mitä laitat nettiin kerran pysyy siellä!
Eli mieti tarkoin kuvat mitä julkaiset. Jos pidät esimerkiksi perheblogia ja julkaiset kuvia lapsistasi.
Harkitse tarkasti mitä ja millaisia kuvia julkaiset! Postauksissa muista pysyä asialinjalla.
Esimerkki. Monia supersuosittuja blogeja seuraa todella nuoret.... ihan lapset! MUN mielestä on todella väärin, että näiden lasten esikuvana pitämät henkilöt julkaisevat sellaistakin materiaalia, että aikuisellakin ihmisellä leviää silmät järkytyksestä. Vaikka itsensä blogin kautta "tuotteistaa" niin säädyllisyys täytyy pitää mielessä, sillä seuraajina voi olla todellakin lapsia!
Aina täytyy muistaa se, että kun täällä julkisesti kirjoitetaan ja julkaistaan kuvia, videoita jne. että pitäydytään hyvän maun rajoissa ja muistetaan se, että me voimme olla esikuvia monelle nuorelle.
Millainen esikuva haluamme olla?

8. Mieti milloin julkaiset
Tämän oikeastaan oppii vain kokeilemalla. Testaile siis eri kellon aikoja julkaisuajankohdiksi.
Kohderyhmästä riippuen kävijämäärät voi moninkertaistaa julkaisemalla oikeaan aikaan.
Esimerkiksi mun omaa kohderyhmää tavoitan ehdottomasti eniten, kun julkaisen postauksen klo 16-17 välillä. Ajattele lukijan kannalta: milloin lukijakuntasi on eniten koneella/kännykällä.

9. Otsikointi
Mieti tarkkaan postauksen otsikko. Sen tulee olla sellainen, että herättää lukijan mielenkiinnon ja ennen kaikkea saa klikkaamaan sen koko postauksen auki. Omasta mielestä hyvä otsikko on informatiivinen ja iskevä, mutta ei liikaa paljastava. Ainoastaan, että se mielenkiinto lukijalla herää ja halu avata se postaus luettavaksi. Tässä asiassa itsellänikin on niin paljon parannettavaa, että melkein hävettää

10. Luonnostele
Kirjoita luonnoksiin tai vaikka paperille ylös ajatuksia, lauseen pätkiä, ihan mitä mieleen juolahtaa.
Niistä saattaa poikia antoisia postauksia siinä vaiheessa, kun pää lyö muuten tyhjää ja ideoita ei ole. Sillä hetkellä kun inspiraatio on päällä, käytä se hyväksesi ja kirjoita luonnoksiin tekstipohjia valmiiksi. Niitä on kätevä sitten pienellä täydennyksellä saattaa julkaisukuntoon. Itselläni on varmaan kymmeniä luonnoksia, joista jokin aina välillä saattaa pompata ajankohtaiseksi ja pääsee julkaisuun asti.... ja moni ei pääse ikinä!


Blogi on kuin palapeli, kun kaikki palaset saa loksahtamaan paikoilleen, se on antoisa harrastus, josta joku voi tehdä jopa työn itselleen. Älä odota ihmeitä liian lyhyessä ajassa. Panosta blogiisi ja anna sille aikaa, anna myös itsellesi aikaa rakentaa juuri se sinun näköinen blogi. Tee omaa juttuasi kopioimatta muita ja nauti siitä tekemisestä. Jos alkaa tökkimään eikä tekstiä irtoa, inspiraatio hukkuu.... anna hukkua! Vetäise hetki henkeä ja yritä uudelleen kun siltä tuntuu. Tätä ei pidä tehdä väkisin! Väkisin tehdyistä teksteistä paistaa läpi se väkinäisyys ja sillä saa lukijat kaikkoamaan ja vain pahaa mieltä itselle ja lukijoille. Mutta se, että kun kirjoittaja itse nauttii tekstien kirjoittamisesta ja seisoo jokaisen sanansa takana rehallisenä ja avoimena, se näkyy tekstistä ja saa lukijatkin kiinnostumaan.

Antoisia bloggaushetkiä jokaiselle.


(jestas sentään, kun tästä tulikin pitkä paasaus.... 10 pistettä sulle, joka jaksoit lukea loppuun asti )






4 kommenttia:

  1. Kiitos varsin selkeästä jaottelusta ja tärkeistä huomioistani. Samoihin asioihin olen itse pyrkinyt kiinnittämään huomiota. Joskus paremmalla, joskus huonommalla menestyksellä.

    Se mikä oli mielestäni aivan loistava huomio, että ole rehellinen. Tosi moni syyllistyy liirumlaarumiin olematta sitä mieltä oikeasti. Ja se jos mikä karkottaa lukijat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on moneen kertaan todettu, että tosiaan se epärehellisyys karkoittaa lukijat. Ja se on oikeasti valitettavaa, kuinka moni siihen tosiaan syyllistyy. Se on surullista, että lukijoita ei kunnioiteta ja pahimmassa tapauksessa esimerkiksi tuoteista annetaan täysin väärä kuva ja informaatio.

      Poista
  2. Moikka,

    millaisia tuloksia olet henkilökohtaisesti saanut blogistasi lukijamäärällisesti/taloudellisesti ja missä ajanjaksossa?
    Haluan aina ottaa selvää millä meriiteillä mua neuvotaan ennen kuin kuuntelen.
    Kiitos :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka moi, taloudellisesti en tästä hyödy tällä hetkellä ollenkaan, vaan tämä on mulle ainoastaan harrastus. Ainoastaan yhteistöiden kautta tulleet hyödyt voi laskea ja niitäkin teen nykyisin TODELLA rajoitetusti. Omalla kohdalla tosiaan bloggaamista tulee täyteen 7 vuotta tänä vuonna. Aluksi lukijoita oli ihan vain kourallinen, todellinen lukijämäärien nousu tapahtui sen jälkeen kun aloin jakamaan postauksia facebookin bloggaajaryhmiin, ja kiinnitin huomiota siihen postausten ajankohtiin. Aktiivisella postaustahdilla ja tosiaan tuolla postausten jakamisella lukijamäärät nousivat useaan sataan/pv. Eli ilman sitä verkostoitumista ei olisi lukijamäärissä kovinkaan suurta nousua. lukijamäärien nousu tapahtui ihan kuukaudessa tuon "verkoistoitumisen" jälkeen. Parhaimpina ja aktiivisimpina postausaikoina lukijoita oli reilusti yli 1000 päivässä, nykyisin kävijämäärä on rajoittunut takaisin sinne 300-400 hujakoille.
      Toivottavasti tämä selvensi vähän edes :)

      Poista

Piristä päivääni jättämällä kiva kommentti :)