17 marraskuuta 2016

Tuulivoiman viemää!

Vuonna 2014 kirjoitin rakkaan kotiseutuni tilanteesta (postauksen löydät täältä).
Tuo juttu muuten julkaistiin ihan lehdissäkin.

Nyt eletään vuotta 2016, loppuvuotta. Nyt tilanne on se, että tuulivoimaloita on pystyssä jo useita ja lisää vaan suunnitellaan. Lähimmät voimalat ovat alle 2 kilometrin päässä minullekkin rakkaalta pihamaalta. Maisema on pilattu, rauha mennyt ja paljon muutakin on menetetty.

Tuo kyseinen voimala-alue oli myös erittäin uhanalaiseksi luokitellun Arosuohaukan pesimäalue, välitettiinkö siitä voimaloiden rakentamista eteenpäin ajaessa, Ei välitetty, vaikka asiasta kyllä oltiin tietoisia! Eikä tuo Arosuohaukka enää viime kesänä alueella pesinyt!

Pahinta tästä tekee se, että ihmiset ovat menettäneet  jopa kotejaan näiden voimaloiden vuoksi ja myös kuntapäättäjien "vastuuttomuuden". Voimaloiden pystytyksen jälkeen on ilmennyt lukuisia terveyshaittoja. Huimausta, verenpainetta, hurjia päänsärkyjä, sydänoireita näin ihan muutamia mainitakseni. Oireet ovat sitä luokkaa, että niiden kanssa ei enää ole leikkimistä. Suositusten mukaan aikuinen ihminen tarvitsee unta 7-9 tuntia ollakseen terve, miettikääpä miten voi ihmiset, jotka jo pitkän aikaa ovat kyeneet nukkumaan pahimmillaan 3-4 tunnin yöunia ja nekin pätkittäin? Kyllähän jokainen pienen lapsen äiti varsinkin tietää mitä se on, mutta entäs sitten kun tämä jatkuu kuukausia, jopa vuosia... heräät yöllä rytmihäiriöihin taikka et pysty nukkumaan viiltävän päänsäryn vuoksi... Miltä tuntuisi?
Minun rakkailta ihmisiltä on viety sekä koti, elämä että terveys!

Kaikki oireet,valitukset ja tutkimuspyynnöt toki tietenkin syrjäytetään ja jopa valtaosa kunnallisista päättäjistä on jättänyt asukkaat ja heidän yhteydenottonsa asian tiimoilta täysin huomiotta. Ensimmäiset ilmoitukset ulkomeluhaitoista on tehty jo viimevuoden joulukuussa eli kohta on vuosi aikaa... mihinkään ei olla reagoitu lukuisista pyynnöistä huolimatta ei edes kuntapäättäjille jätettyihin henkilökohtaisiin ilmoituksiin ja viesteihin. Onko oikein?

Asumisen ja elämisen mahdollisuudet asukkaiden omissa kodeissa on tehty täysin mahdottomaksi. Mikä tämän mahdottomuuden sitten aiheuttaa; voimaloiden melu ja infraäänet. Infraäänistä johtuvia vaikutuksiahan ei Suomessa tunneta, (vai ei haluta tuntea?)
Mielestäni asiasta on kyllä jo niin hurjasti näyttöä, että on todellakin aika tunnustaa jo!

Ajatelkaa, että me eletään niin kutsutussa hyvinvointivaltiossa, jossa kuitenkin päättäjätkin ovat niin ahneita, sokeita ja ehkä jopa voi sanoa idiootteja, että tuhoavat oman asuinpaikkansa tällä tavalla.

Tällä hetkellä jotenkin ymmärrän äärimmäisen hyvin sodan aikana evakkoon lähteneitä ja kotinsa "viholliselle " menettäneitä. Tällä hetkellä se vihollinen on tuulivoimalat, joiden vuoksi ihmiset ovat joutuneet jättämään kotejaan. Miltä kuulostaisi sinusta, että joudut jättämään kotisi, jonka olet ehkä omin käsin rakentanut? Ja se, että syy kodin jättämiseen on se, että kotona asuminen tuhoaa sinun elämän ja terveyden syystä, joka käytännössä on muiden päättämä ja sinut on pakotettu joko menettämään terveytesi tai jättämään rakas koti. Ajatelkaapa omalle kohdalle. Käytännössä minunkin kotiseudulla siis eletään tilanteessa, jossa joko uhraat lastesi ja oman terveytesi tai lähdet!
Ajatelkaa! Me eletään Suomessa vuonna 2016, ei  vuonna 1939!


Uusiutuvan energian käytössä ei todella ole mitään väärää, mutta se missä sitä käytetään ja miten asiat hoidetaan on eri juttu. On täydellisen väärin unohtaa ihmiset, perheet jopa ehkä kokonaiset kyläyhteisöt tämän hullutuksen vuoksi. Suomessa riittäisi maita ja mantuja muuallakin, kuin ihmisten kotien läheisyydessä.


Minä en tunnetusti ole ollut mikään kovin aktiivinen äänestäjä, mutta tasan katson seuraavien kuntavaalien kohdalla tällä nykyisellä asuinalueellanikin, että kenelle sen ääneni menen antamaan...
Katso sinäkin ja seuraa mitä ympäristössäsi tapahtuu. Yksikin liian lähelle asutusta rakennettu tuulivoimala on liikaa ja voi jopa pahimmassa tapauksessa olla juuri sinun lapsesi terveyden tuhoaja!
Tämän päivän lehdestä juuri luin, että suurin osa kuntapäättäjistä, puolueesta riippumatta kannattaa valtion tukien jatkamista voimaloiden rakentamiseen. Lyö pääni pantiksi, että yksikään näistä kannattajista ei asu tuulivoimaloiden välittömässä läheisyydessä.

Minä niin toivon, että tämä Suomen hullutus joskus loppuu ja vääryyttä kärsineet, terveytensä ja elinolonsa menettäneet ihmiset saavat oikeutta!

Toivon tuhannesti voimia sinne jokaiselle taisteluun voimaloita vastaan.

6 kommenttia:

 1. Hei, kiitos että kirjoitit tärkeästä asiasta!

  Meilläkin täällä Pohjanmaan ja E-P:n puolella on sama taistelu menossa. Santavuoren voimalat rakennettiin maaliskuusta lähtien, joka puolella niiden ympärillä on asutusta. Ihmisillä on tosi pahoja oireita, myös lapsilla, eikä kukaan tiedä, mitä tämä heilläkin lopulta saa aikaan.

  Tällaisten asioiden salliminen ja ihmisten kärsimyksen kieltäminen on järkyttävää 2010-luvun Suomessa. Miten poliitikot eivät muka näe, mitä tapahtuu... Ja on turha luulla, että tämä on vain pienten joukkojen ongelma, tilanne pahenee todella nopeasti koko ajan, kuin tilattu rutto.

  Mutta on hirveän tärkeää kertoa ihmisille, etenkin Etelä-Suomessa asuville, mitä täällä oikein tapahtuu, sillä lehtien sensuurista ei mene mielipidekirjoitukset tai uutisvinkit läpi edes täällä, saati hesassa.

  Oikeus voittaa vielä jonain päivänä!

  VastaaPoista
 2. Niin minäkin toivon, että oikeus voittaisi jossain vaiheessa. On niin käsittämätöntä, miten kuntien päättäjät ovat tarkoituksella niin piittaamattomia ja välinpitämättömiä, etteivät edes henkilökohtaisista yhteydenotoista välitä! Tässä maassa on vallalla täysi piittaamattomuus ja toisista ihmisistä ei välitetä minkään vertaa, vain rahan perässä juostaan.

  Tämä tuulivoimaloiden aiheuttama terveyshaitta on todellakin ihan järkyttävä. Ihmiset joutuvat muuttamaan kodeistaan tai sitten sinnittelevät sisullaan kodissa, jossa ei enää ole hyvä olla. Mikä ihme enää auttaa? Ei luontoarvot, ei ihmisten kärsimys, ei mikään saa tätä hullutusta loppumaan. Onneksi Sipilän hallitus nyt kuitenkin teettää selvityksen terveyshaitoista ennen kuin uusia tuulivoimatukia myönnetään. Se on kuitenkin positiivinen asia.

  Minä niin toivoisin sellaista joululahjaa, että nuo lähettyvillä olevat tuulivoimalat pysäytettäisiin edes kolmeksi päiväksi: jouluaatoksi, Joulupäiväksi ja Tapaninpäiväksi. Niin että ne perheet, jotka ovat joutuneet lähtemään terveyshaittojen vuoksi kotoaan evakkoon, saisivat viettää edes joulun omassa kodissaan. Ja ehkä silloin myös minäkin saisin nukkua edes yhden yön kunnolla. Mutta lienee sellainen jouluihme mahdoton...

  VastaaPoista
 3. Annukka, voitko lähettää yhteystietosi kommentoimalla Santavuoren sivuilla? Kommentti tulee hyväksyttäväksi, joten sitä ei ole tarve julkaista, mutta pääsisin viestittämään sinulle.

  VastaaPoista
 4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 5. Kommentoitu Santavuorta...

  VastaaPoista

Piristä päivääni jättämällä kiva kommentti :)