Oon tästä aiheesta jauhanut niin tuhannen monta kertaa, että melkein hävettää jauhaa taas.
Mutta, minulta on niin paljon siitä kyselty niin jauhetaan vielä vähän...
Tein tämän suoraan kysymysten pohjalta, joita mulle on esitetty ja toivottavasti tämä vastaa kysymyksiin ja niihin ihmettelyihinkin, joita oon kuullut... :)
1. Miten hoidat aamukiireen?
Rauhallisella tahdilla. Meillä herätään aina vähän aiemmin ihan siksi, ettei sitä kiirettä edes pääse tulemaan. Laitan illalla jo kaiken valmiiksi aamua varten eli lasten ja omat seuraavan päivän vaatteet ja koulussa/eskarissa/kerhossa mahdollisesti tarvittavat ylimääräiset jutut. esim. liikuntakamat.
Lisäksi tarkistan illalla että jokaisen ulkovaatteet on siellä missä pitääkin, ettei aamulla oo yhdellä hanskat hukassa ja toisella ulkkarit ja kolmannella pipo...
vastaus lyhyemmässä muodossa: herään vähän ennen kuinon oikeasti ihan pakko ja ennakointi!
2. Miten jaatte kotityöt?
Emme jaa, minä teen ja jos mies haluais jotain tehdä, niin yleensä saan sen estettyä :D
Mulle on kunnia asia hoitaa koti ja lapset kaikkinensa. Mies hoitakoot omat työnsä työpaikallaan ja keskittykööt täysillä siihen ja minä hoidan oman tonttini täällä kotona. Pääasia tässä on se, että oon aina tottunut tekemään ja mulla menee yksinkertaisesti hermot, jos mulla ei oo mitään tekemistä!
Sitten eri juttu, jos oisin itsekin päivätöissä, mutta en minä näistä kotihommista osais luopua silloinkaan... jos on lapsesta asti suunnilleen tottunut aina tekemään, niin ei sitä osaa olla tekemättä aikuisiälläkään.
3. Miten jaksat?
Säännöllisellä päivärytmillä pötkii todella pitkälle. Illalla aikoinaan nukkumaan ja aamulla hyvissä ajoin ylös. Kun unirytmi on hallussa, on elämä todella paljon helpompaa.
4. Saatko omaa aikaa?
Saan, joka päivä. Mulla oma aika on sitä, että iltasella voin vaan olla tai kirjoittaa blogia tai tehdä mitä huvittaa kun lapset menevät nukkumaan meitä ennen. Oon päivän hommat tehty jo valmiiksi yleensä iltapäivällä, joten mua ei odota pyykit eikä tiskit enää illalla. Ja muistutan tässä, että minähän en oo luonteeltani vähääkään sellainen, että mulle se oma aika ois sitä, että pitäis mennä johonkin tai tehdä jotain oikein erityistä. Mulle se oma aika on parhaimmillaan just tuota olemista vaan.
Mä osaan rentoutua ihan kotona ja vain olemalla.
5. Miten sun hermot kestää tuota aikatauluttamista?
Hehh, no en oikeastaan enää edes koe että aikatauluttaisin, se tulee ihan selkärangasta automaattisesti. Mä oon aina ollu semmonen ja tuun aina olemaan. Mulla ei arki pyöris millään lailla ilman säännöllistä rytmiä ja aikatauluja. Ja kun mä nautin siitä, että saan pitää jokaisen langan omissa käsissäni ja organisoida. Oikeesti, kesällä mua turhautti ihan suunnattomasti, kun ei ollut mitään aikataulua elämässä, syksy kun tuli, niin johan helpotti :D
Hullu mikä hullu, ei kai tähän muuta voi vastata :D
6. Ootko koskaan myöhästyny mistään?
Joskus ehkä nuorempana, mutta sanotaanko näin viimeisen 10 vuoden aikana en ainakaan muista yhtään tapausta myöhästymisestä. Yleensä oon jokapaikassa 5-10 minuuttia etuajassa (vähintäänkin)
7. Onko sulla aikaa lapsille vai viekö kaikki kotityöt kaiken ajan?
On, joka ainoa päivä meillä on yhteistä aikaa, jolloin vaan ollaan yhdessä ilman että teen samalla jotain. Yleensä päivän nopeimmat kuulumiset ja tapahtumat vaihdetaan jo koulu/kerhomatkalla ja jatketaan syömisen äärellä päivän tapahtumien kertausta. Iltapäivällä yleensä 15-16 mennessä oon päivän kotihommat jo kovastikkin tehnyt eli meillä on yhteistä aikaa koko iltapäivä ja ilta.
8. Stressaatko arjesta?
Oikeastaan en. Vain silloin, kun tulee jotain ylimääräisiä menoja ja juttuja häiritsemään sitä normaalia aikataulua tai että pitäis olla suunnilleen kahdessa paikassa melkein yhtäaikaa. Ainoastaan silloin hetkelliseti saatan stressata, mutta kun hommat järjestelee ja organisoi uudelleen, se stressikin katoaa siitä.
9. Mitä muuttaisit arjesta jos voisit?
Jos ihan rehellisesti sanotaan, niin tässä vaiheessa en oikeestaan muuttais mitään.
Arki sujuu tällä hetkellä niin hyvin ja rutiinilla, että en lähtis tätä muuttelemaan. Sittenhän se muuttuu pakostakin, jos itsekin töihin pääsee, mutta se on sitten sen ajan murhe ja senkin otan luultavasti sitten vastaan sillä mielellä, että siistiä, taas saa järjestellä ja pähkäillä ja organisoida :D
10. Mitä neuvoja antaisit muille arjen pyöritykseen?
- unirytmi/päivärytmi kuntoon! Ajoissa herääminen ja ajoissa nukkumaan.
- ennakoi seuraava aamu ja jos vaan pystyy niin koko seuraava päivä
- osta kalenteri, johon mahtuu muistiin KAIKKI ja opettele käyttämään sitä.
- kaikki on alussa vaikeaa, mutta kun opettelee uusia toimintatapoja palanen kerrallaan, jossain vaiheessa ne palaset loksahtaa kohdalleen.
- muista että jokaisen arki on erilaista, ei oo olemassa yhtä ainoaa oikeaa tapaa sitä pyörittää. Se mikä sopii mulle ei välttämättä sovi sulle. Se oma rytmi löytyy kyllä, kun sitä tietoisesti lähtee hakemaan!
Mukavaa sunnuntaita jokaiselle ja tsemppiä taas uuden viikon alkuun ja arjen pyöritykseen.
Mitä neuvoja antaisit tuon unirytmin parantamiseen/muuttamiseen?
VastaaPoistaCliviannan kiihkeän arjen rytmistä en osaa sanoa, mutta meillä ainakin on aina ollut helpottavana tekijänä se, että ei viikonloppunakaan ole koskaan kukuttu hirveen pitkään. Tietysti poikkeuksiakin joskus on, mutta kun se ei ole tavaksi asti. Suunnilleen samaan aikaan nukkuun iltaisin ja ei nukuta puolille päivin sunnuntainakaan, että pääsee sitten illalla nukkumaan. Semmonen säännöllisyys on varmasti se tärkein. Ja luulenpa että vanhemmilla voi välillä olla kova juttu se rutiinin pitäminen -"äiti, vielä vähä aikaa...." Mutta kyllä vanhemmilla on oikeus määrätä nukkumaanmenoajat. Ja ruutuaikaa ei enää kovin myöhään illalla. Mutta miten teillä Clivianna on näihin päästy?
VastaaPoistaJos kaikki vinkit tuohon unirytmiin alkaisin lisäilemään, niin se taitaisi vaatia ihan oman postauksensa :D
VastaaPoistaMutta, se on totta että säännöllisyys on avainsana kaikkeen. Tosiaan myös viikonloppuna pidetään se unirytmi kohtuullisena. Vähän pidempään voi valvoa ja sitten vähän pidempään nukkua, mutta tosiaankin sitä ei pidä ottaa tavaksi muulloin. Aikuisen on helpompi omaa unirytmiä muuttaa nopeampaa, mutta lasten kanssa se kannattaa toteuttaa todella pikkuhiljaa. Esim herääminen 15-20 minuuttia normaalia aiemmin ja samalla saman verran aiemmin nukkumaan. Kiukkuinen ja väsynyt lapsi kaataa aikuisen oman unirytmin aika äkkiä eli vähän kerrallaan ja palanen kerrallaan asiaa kuntoon. Rauhalliset illat auttaa asiaa ja illat kannattaa alkaa rauhoittamaan jo hyvissä ajoin ennen nukkumaan menoa.
Tee ihmeessä oma postaus unirytmien parantamisesta. Paljonhan niistä on jokapaikassa puhuttu, mutta aina omakohtaiset kokemukset kiinnostaa ja varsinkin se et miten kannattaa lasten kanssa toimia.
Poista