Aiemmin söin harvoin ja oikeasti ihan törkeän kokoisia annoksia... No mitä siitä on seurasi...
Vatsalaukku venyi venymistään ja ruoan määrää oli aina vain lisättävä, jotta olo tuli kylläiseksi ja sillähän se painokin nousi...Aika monesti painon kanssa taistelevilla on sellainen kuvitelma, että jätetään yksi taikka kaksikin ateriaa välistä niin sitten laihdutaan... ja katin kontit, sitten seuraavalla aterialla vedetään täysillä itsensä ähkyyn asti, ja siinä ähkyyn syömisessähän se vatsalaukku venyy ja määriä on vain lisättävä, vaikka jättäisi sen yhden aterian pois kokonaan!
Ja niinhän se maalaisjärki ajoi toimimaan juuri päinvastoin:
Aloitin aterioinnit aina isolla lasillisella vettä ja vasta sen jälkeen suunnittelin aterian kasaamista lautaselle.
Söin n. 2-3 tunnin välein ja suurimpana pointtina taisi olla se, että vaihdoin normaali kokoisen ruokalautasen asettiin, enkä täyttänyt sitä enää uudelleen!! Muista siis, ÄLÄ täytä sitä lautastasi uudelleen. Aivot kun toimivat sen verran hitaalla, että se kylläisyyden tunne tulee vasta myöhemmin, se EI tule heti kun olet sen pienen lautasesi tyhjentänyt. Älä siis anna aivojen harhauttaa itseäsi, syö rauhallisella tahdilla ja muista vesi ;)
Pieneen lautaseen ei voi tunkea määrättömästi sitä evästä... ja silläkin tuli kylläiseksi kun vaan muisti juoda aterian aikana riittävästi vettä. Tähänkään ei sitä yksiselitteistä ohjetta ole, joka toimisi kaikille. Aina täytyy löytää se oma määrä ja oma aikataulu, mutta varmasti se kaikille löytyy :)
Yksi aterian ohje on erityisesti jäänyt mieleen, jota yleensä söin iltapäivällä/alkuillasta:
1 keitetty peruna (ei mikään megasuuri uuniperuna) ;D
wokki vihanneksia tai kruunuvihanneksia (määrän saa päättää ihan itse, kunhan ei vetäise ähkyyn asti)
Lehtisalaattia tai jäävuorisalaattia
Kurkkua
Tomaattia
Raejuustoa
1 keitetty kananmuna
Näistä kasasin yleensä aterian siihen malliin, että ensin kuullotin keitetyn perunan pannulla aivan pienessä tilkassa öljyä, sen jälkeen wokki vihannekset pannulle sekaan. Yleensä keitin/sulatin kasvikset mikrossa ennen pannulle laittamista.
Perunaan ja kasviksiin lisäsin maun mukaan mausteita, PAITSI tavallista suolaa en laittanut, käytin aromisuolaa tai yrttisuolaa.
Lautaselle salaatit alimmaiseksi, peruna ja kasvikset siihen päälle, koristeeksi maun mukaan kurkut, tomaatit, raejuusto ja kananmuna :) Hyvää oli ja täyttävää, mutta ei raskasta ;)
Välillä tuunasin tuosta päivällisen lisämällä kanafileen tai vaikkapa tonnikalaa.
Välipaloina söin hedelmiä, tomaatteja ja kasviksia. Monesti minulla oli jääkaapissa valmiiksi pilkottuna porkkanaa, jotta sieltä oli helppo sitä ottaa. Tämänkin tein siksi monesti valmiiksi, että en sorru siihen, että jätän vaikka kokonaan syömättä kun en ehkä kiireessä viitsi alkaa porkkanaa kuorimaan ja pilkkomaan tai vaihdan sen porkkanan johonkin huonompaan vaihtoehtoon ;) Itseä täytyy osata huijata ja omat vanhat toimintatavat täytyy osata ennakoida, jotta voi helpommin välttyä niiltä turhilta takapakeilta :)
Leivät vaihdoin kaikki ruisleipään ja minun suuresti rakastama paahtoleipäkin sai täysjyväisen muodon ja aina salaateilla höystettynä :) Tätä kaikkea ennen oma rehujen syönti taisi rajoittua suurimmaksi osaksi siihen, mitä pizzan mukana sai kotiin otettua... ;) Ja köyhäkin kun olin, pistinpä maalaistyttönä kaupasta ostetut salaattiruukut parvekelaatikkoon olohuoneen ikkunalaudalle ja vóila, tulipa siinä sitten kasvatettua itse omat salaatit :) persiljat ja kaikki toimivat ihan samalla tavalla... ostat yhdet ruukut kaupasta ja samalla reissulla haet sen parvekelaatikon ja kukkamultaa... rehut laatikkoon ja kohta saat takuulla tuoretta ja puhdasta lisää ruokavalioon :)
Pelkästään tällä pienellä ruokavalion muutoksella tuli energiaa ihan mielettömästi lisää. Aiemmin olin tosi väsynyt ja vaikka kuin olisi nukkunut, aina vain väsytti lisää... ja painossa tuon ruokavalionmuutoksen huomasi aika äkkiä... Silloin sen vasta oikeasti tajusi, kuinka pienellä muutoksella voi olla ihan järjettömän suuri merkitys :)
Aika kauheelta tuntuis syödä noin vähän kerrallaan :O
VastaaPoistaSiihen oppii todella opeasti. ja pointtihan onkin siinä, että vähän kerrallaan, mutta usein :) vetsa tottuu yllättävän äkkiä pienempään annoskokoon, kun muistaa todellakin syödä usein. aineenvaihdunta pysyy tasaisena koko ajan ja oot muutenkin paljon virkeämpi kun ei syö itseään ihan täpötäyteen kerralla :)
PoistaJoo ja nämä ns seisovat pöydät ne vasta varsinaisia ähkyn aiheuttajia on! Välillä tuntuu, että eihän siinä ole mitään määrää, mitä niistä syödään! Siinä sumenee kyllä järki....en sillä sano, etteikö joskus voisi herkutella, tottakai, mutta mitä olen kuullut, siinäkin kannattaa vähän katsoa mitä lautaselle kasaa. Ja monesti juuri lounasaikaana tulee syötyä näistä ihan huluna, ei siinä työtehoa oikeen ole semmoisen lounaan jälkeen. Tuo on hyvä, että pilkkoo valmiiksi näitä hedelmiä ym mukaan.
PoistaNoinhan sen pitäisi mennä, mutta tosi hankalaa järkkää esim töiden kanssa noi ruokailut
VastaaPoistaItse tein töihinkin valmiiksi rasiaan porkkanaa pilkottuna, hedelmiä mukaan. Itselläkin oli tuolloin sellaine työ, että aina ei ehtinyt edes oikeaa lounastaukoa pitämään, joten oli syötävä siinä työn ohessa. Kyllä se onnistuu, kun valmistelee ennakkoon kaiken valmiiksi :)
PoistaKyllä, allekirjoitan tämän täysin, että ei se ole hankalaa,kun sen valmistelee hyvin. itsekin jo illalla pilkoin rasiaan esim. omenaa, tuorekurkkua, porkkanaa , hedelmiä ym, siinä työn ohessa syötäväksi. Siis todella kätevää, kun taas joskus näki toisten vetävän laukusta sen ns. helpon välipalan: suklaapötkön. No joo, tämäkin onnistuu joskus, mutta on paljon tervellisempää ja kieltämättä IHAN HYVÄÄ syödä näitä valmiiksi otettuja välipaloja. Se jutun idea just on se, että valmistautuu ajoissa. Jos vasta aamulla alkaa miettiin, mitä ottais mukaan, se siinä aamukiireessä saattaa hyvinkin mennä sen suklaapatukan sujauttamiseen laukkuun...
PoistaNo kai sinä nyt muutakin söit? :D
VastaaPoistaJaa, mainaatkos, että käy ruokalista vähän tylsäksi? :D No toki söin paljon muutakin, nuo vaan oli yksi niistä pääraaka-aineista, joita silloin käytin ja käytän paljon edelleen. Tuosta kehitin eri variaatioita jättäen pois perunaa, mutta lisäten tilalle tummaa riisiä, söin kanaa, kalaa, naudanlihaakin jonkin verran. pääasia kuiten se, että kasvisten,vihannesten ja hedelmien osuus ruokavaliosta moniskertaistui muutoksen myötä :) juustoa käytin, mutta hieman vähemmän kuin ennen, kalkkunaleikettä, kinkkuleikettä jne, mutta kaikki meetwurstit ynnä muut tuhottoman rasvaiset heitin pois kokonaan ;) vaaleat leivät vaihdoin aluksi pois kokonaan ja melkeimpä ne on kokonaan pois nykyisinkin vielä :) Kaupasta löytyy miljoonia vaihtoehtoja, kun hiukkasen viitsii katsella ympärilleen ja vähän tutkia niitä tuoteselosteitakin :)
PoistaTässä nimenomaan maalaisjärki sanoo, mitä kannattaa syödä, ja seurata niitä rasvapitoisuuksia. Tuotteissa on tosi hyvät selostukset, mitä ne sisältää. Ruisleipä on kyllä varmasti todella terveellinen, ja jos syö pääosin sitä, voi välillä herkutella vaaleallakin leivällä. Täysjyväleivät on tosi hyviä. Onneksi leipävalikoimakin on nykyään niin iso, että jos ei löydy mieluista, tuntuu että on jo itsessä vika. Turhaan ei kannata ryhtyä ostamaan näitä karppauselintarvikkeita. Tavalliset leivät käy ihan hyvin. Juustojakin on eri rasvapitoisuuksilla tosi paljon, niistä vain valitsee. Ei todellakaan tarvitse syödä yksipuolisesti. Tiiättekste että esim kesäkurpitsasta saa vaikka minkälaisia hyviä ruokia, kohta alkaa saada tätä herkkua. Itse oon myös tehny esim kaali-jauhelihapataa, joka on todella hyvää. Sitä voi varioida mausteilla ja juustoilla loputtomiin. On todella hyvää!
PoistaLaittaisitko ohjeen tuohon kaalipataan ja vaikka noihin kesäkurpitsajuttuihin osoitteeseen cliviannablog@gmail.com ? :) Tekisin mielelläni koostepostauksen, jossa olisi kevyita ruokaohjeita meidän kaikkien käytettäväksi :)
PoistaTottakai voin laittaa, nämä ovat tosi herkullisia ja kevyitä ruokia, ja HYVIÄ!! Ja siis yksinkertaiset porkkanapihvithän ovat tosi helppoja ja nopeita laittaa. Voi syödä ihan sellaisenaan tai sitten lisukkeina. Niitä on myös näppärä pakastaa ja ottaa tarvittava määrä sulamaan.
PoistaKiitokset ohjeista :) teen teidän kaikkien käytettäväksi koostepostauksen ohjeista heti kun vaan ehdin :)
PoistaToi on kyllä aluksi vaikeaa tottua uusiin ruokarytmeihin, mutta sit ku niihin tottuu, niin paljo helpompi olla. ja mulla ainakin vatsan kipuilut loppu tosi nopeesti, kun alkoi syömään eri tavalla.
VastaaPoistaTuo on kyllä ihan totta, että vatsa alkaa voimaan aika nopeasti huomattavasti paremmin, kun ruokarytmit ja ruokavalio on kunnossa. Että vaikka se aluksi vähän vaikealta tuntuiskin, niin lopputulos on kyllä monessakin tapauksessa sen vaivannäön arvoinen!
PoistaKesäkurpitsaa voi myös laittaa vartaaseen...nam! Ja voihan vartaisiin laittaa ihan mitä vaan, mielikuvitus vaan käyttöön!
VastaaPoistaOhjeita ottaisin miellusti vastaan osoitteeseen cliviannablog@gmail.com :) Kaikki uudet vinkit ovat enemmän kuin tervetulleita :)
PoistaLaitan ehdottomasti - ja muistakaapa ihmiset, että nythän alkaa kotimaisten marjojen aikakausi, mansikoita on jo päästy nauttimaan, mutta kohta kypsyy metsien superfoodia - mustikat pian kutsuvat...Sehän on parasta mahdollista, jos saa syödä suoraan luonnosta mustikat, vadelmat, erilaiset herukat. Kellä mahdollisuus on, niin otetaan se päivittäinen annos vitamiineja suoraan luonnosta! Ja voi miten ihanaa sitten kun pääsee puolukkamettään...
PoistaKiitoksia kivasti :) Tuo marja-aika kyllä kannattaa jokaisen elämänmuutosta tekevän varsinkin hyödyntää ja tottakai jokaisen muunkin :) Ilmaista ja terveellistä ravintoa yhdistettynä hyötyliikuntaan...
Poista